ÇİĞLİ BELEDİYESİ'NDE BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ: AK PARTİLİ TUNCER'DEN "KADIN PAYI" ELEŞTİRİSİ

Çiğli Belediyesi 2025 bütçe görüşmelerinde, AK Partili Yeşim Tuncer kadınlar için ayrılan payın %1'in altında olduğunu belirterek eleştirilerde bulundu.

Çiğli Belediyesi'nde Bütçe Görüşmeleri: AK Partili Tuncer'den

Çiğli Belediyesi Meclisi'nde 2025 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında, AK Parti Meclis Üyesi Yeşim Tuncer'in "kadına ayrılan pay" konusundaki eleştirileri tartışmalara neden oldu. 4 milyar 200 milyon lira olarak belirlenen bütçede kadınlar için ayrılan payın %1'i bile bulmadığını söyleyen Tuncer, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Bütçe görüşmelerinin yapıldığı oturumda söz alan Yeşim Tuncer, kadın, gençlik, engelli ve hayvanlara yönelik daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini belirtti. Daha önce Kadın Konukevi yapılması için önerge verdiğini, ancak mecliste reddedildiğini hatırlatan Tuncer, belediye bünyesinde kadın ve aile bölümünde yeterli personel bulunmadığını da vurguladı. Tuncer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde 7 psikolog, 8 sosyolog, 2 öğretmen, 3 psikolojik danışman ve 1 aile ve tüketici ekonomisi danışanı olduğunu ifade ederek, Çiğli Belediyesi’nde ise yalnızca 1 Kadın ve Aile Müdürü, 1 sosyolog ve 1 sosyal hizmetler çalışanı olduğunu belirtti. Tuncer, “Çiğli gibi bir ilçede, belediye bünyesindeki bu kadronun son derece yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu veriler karşılaştırılarak bir değerlendirme ve geliştirme yapılabilir.” dedi.

“Yeşim Hanım’a Bunu Yakıştıramadım”
Tuncer'e cevaben söz alan CHP Meclis Üyesi Rıfat Özer, kadın konukevi konusunun daha önce mecliste gündeme geldiğini ve reddedildiğini hatırlatarak, Tuncer'in bu konuyu tekrar gündeme getirmesini eleştirdi. “Bu konu daha önce meclise geldi ve meclis bunu reddetti,” diyen Özer, Yeşim Tuncer’e bu tavrı yakıştıramadığını belirtti.

Bu Bütçe Az Değil
Bir diğer CHP Meclis Üyesi Düzgün Baytaş ise kadın ve aile müdürlüğü için 17 milyon 862 bin TL, sosyal yardımlaşma işleri müdürlüğü için 38 milyon 216 bin TL, gençlik ve spor hizmetleri müdürlüğü için 29 milyon 224 bin TL ve veteriner işleri müdürlüğü için 24 milyon 909 bin TL bütçe ayrıldığını, bu rakamların az olmadığını savundu.

Kadına Verilen Değer %1'in Altında
Baytaş ve Özer'in açıklamalarına yanıt veren Yeşim Tuncer, bütçe analizinin oranlar üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı. “17 milyonlar, 38 milyonlar… Duyduğunuz zaman milyon milyon kulağa çok hoş geliyor. Ancak bütçe analizi bu şekilde yapılmaz, oran üzerinden yapılır. %100’lük hazırlanmış bir bütçe üzerinden hangi departmana ne kadar bütçe ayrılmış ona bakmak lazım. Diğer türlü bu rakamlar sizi yanıltır. Kadınlara, çocuklara, engellilere, sosyal yardımlaşmaya ve veteriner işlerine ayrılan bütçe %1'in bile altında. Kadına verilen değer %1'in altında,” dedi.

Rıfat Özer’in eleştirisini yanıtlayan Tuncer, 5393 sayılı kanunun 14/A maddesine atıfta bulunarak, nüfusu 100 binin üzerindeki ilçelerde Kadın Konukevi açılmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Bu maddeden yola çıkarak Çiğli Belediye Meclisi'ne önerge verdiğini ve önergenin Belediye Meclisi tarafından reddedildiğini yinelemek istediğini belirten Tuncer, “Rıfat Hocam’ın ‘yakıştıramadım’ söylemi hiç hoş olmadı,” dedi.

İZMİR (UHA) - CEVDET LAÇİNKAYA

BELEDİYELER

EKONOMİ