KAĞITHANE'DE RESTORE EDİLEN TARİHİ ESERLER GELECEĞE KAZANDIRILDI

Antik Çağlardan kadim medeniyetlere ve günümüze ev sahipliği yapmış İstanbul'un Kâğıthane ilçesinde, tarihi eser ve yapılar tek tek restore edilerek yarınlara armağan edildi.

KAĞITHANE'DE RESTORE EDİLEN TARİHİ ESERLER GELECEĞE KAZANDIRILDI

Kâğıthane iİçe Belediyesi tarafından başlatılan restore çalışmaları kapsamında; Tarihi Sadabad Su Sarnıcı, II. Abdülhamid Çeşmesi, II. Mahmud Nişantaşı, Tarihi Kâğıthane Treni, Tarihi Saray Çamaşırhanesi ve Sadabad Karakolu’nun restorasyonu tamamlandı.

Tarihi Su Sarnıcı

Osmanlı döneminde Kâğıthane bölgesinin su ihtiyacını karşılayan; tek katlı taş yapı 6,5 metre yükseklikte ve 210 m2'lik alanı kapsayan Su Sarnıcı restorasyonu yapıldı.

II. Abdülhamid Çeşmesi

Kâğıthane Belediyesi tarafından gelecek nesillere armağan edilmek üzere aslına uygun şekilde restore edilen dört yüzlü ve saçaklı tarihi çesme mimari yapısına dokunulmadan yenilendi. 

Saçak altları baklava dilimi süslerle bezeli olan ve dört yanında da mermer aynaları olan çesmenin Kitabesi Şair Fevzi tarafından hazırlanırken, yazısı ise Hattat Nuri tarafından yazıldı.

II.  Mahmud Nişantaşı

II. Mahmudun bir testiye yaptığı top atışının hatırasına dikilen Tarihi Nişantaşı yapıtı da restore edildi.

Dikdörtgen mermer bloktan oluşan ve Mermer bir kaideye oturan kitabenin üstünde mermerden yapılmış tuğra mevcut olan tarihi eserin Kitabe yazıları talik usulüyle kazınmış 20 satır halinde 40 mısralık dizelerden oluşuyor.

Tarihi Kâğıthane Treni

Tarihte 'Kağıthane Treni' olarak da bilinen, 1. Dünya Savaşı döneminde kömür taşıması için kurulan, Kurtuluş Savaşı döneminde de Anadolu’ya silah kaçırılmasında kullanılan Haliç-Karadeniz Sahra Hattı, 100 yıl aradan sonra nostaljik eserle yeniden hayat bulan tarihi demiryolu aracının resterosyon çalısmaları da sona erdi. 

Tarihi Saray Çamaşırhanesi

1860'lı yılların başında Sultan Abdülaziz Han tarafından saraydaki kişilerin kıyafetlerinin temizlenmesi amacıyla yapılan Sadabad Kasrı Çamaşırhanesi, 160 yıl aradan sonra Kağıthane Belediyesi tarafından restore edildi. Toplam 110 metrekare alan üzerine kurulu yapının 9 metre uzunluğunda bir de bacası bulunan tarihi çamaşırhane yapılan çalışmalar kapsamında yenilerek geleceğe kazandırıldı.

Tarihi Sadabad Karakolu

Sultan II. Abdulhamid döneminde Kâğıthane bölgesinin güvenliğinden sorumlu 66. Yeniçeri Ortası'nın karakol ve hara olarak kullandığı Tarihi Kâğıthane Köyü Karakolu,  Kitap Kafe ve Turizm Ofisi olarak hizmet vermek üzere restore edildi. Tarihi yapı, 200 metrekare alan üzerinde müstakil dikdörtgen şeklinde; yığma almaşık taş duvar sistemiyle inşaa edildi.

İSTANBUL (UHA) - MURAT ÖZDEMİR

BELEDİYELER

EKONOMİ