Bu yazımda hem ekonomi açısından hem de askerî açıdan ülkelerin performanslarını arttıran stratejik bir yapıya değinmek istiyorum.
Havacılık; bir tek uçan nesnelerin üretimini, kullanımını, pazarlanmasını ve modernizasyon kabiliyetini içeren sistematik bir yapı değildir, aynı zamanda havacılık Kara Vatan gibi, Mavi Vatan gibi hava sahasının oluştuğu ve yönetildiği alandır.
O nedenle, ülkelerin zaman ve mekân kullanımı açısından havacılık önemlidir. Çünkü, Elektronik harp olarak tanımlanan konvansiyonel harp yöntemlerinde önemi giderek artan savunma ve saldırı araçları olarak kullanılan ve ülkelerin iç ve dış politikalarında belirleyici özelliği olan sistematik bir yapılaşmanın varlığı söz konusudur.
Buradan hareket ile, dünya savaş konseptini değiştiren insansız otonom hava araçlarının önemi ve sosyal entropi konularına değineceğim.
İnsansız araçlar, üzerinde insan taşımayan ve yer kontrolü kapsamında radyo dalgaları aracılığı ile cihaz üzerindeki ve kumanda istasyonunda kullanılan vericilerin transmisyon gücü ile doğrudan ilişkili uzaktan kontrol edilen ve çift yönlü iletişim sağlayabilen cihazlardır.
Otonom araçlar ise, 4. Sanayi devrimi ile atılan en büyük adımdır. Bu sistematik yapı çevre koşullarını algılayan, analiz eden, kendi aralarında iletişime geçip eş güdüm oluşturabilen donanım ve yapay zekaya sahip sistemlerdir.
Yeni nesil sabit ve döner kanat savunma sistemleri, havacılık platformunda yeniden yapılanma ve bütünleşik faaliyet sistemlerine ilişkin geliştirme ve güncellemeye açık kaynak kodları ve teknolojik unsurları sayesinde kabiliyetleri arttırılmış sistemlerdir.
Birkaç iyi adam sayesinde Türkiye bunu başarmıştır. Onların sayesinde “Ne Mutlu Türküm Diyene”.
Ancak;
Başaramadığımız en önemli konu insan kaynaklarını doğru ve dürüstçe yönetemiyoruz. Ne yazık ki, sosyal rol ve statülerde menfaatlerini ön plana çıkaranların organizasyonlar üzerindeki etkisini her vatandaş tartıştığı halde bir sonuca varılamıyor.
Sosyal medyanın bugünün minicik yavrularımızın zihinlerini programladığını ve gelecekte kendi insanımızın kendimize karşı kullanılabileceğini unutmayalım. Bu araçlar ile bencilleştiriliyoruz. Bu sosyolojik entropi’ye neden olacak en önemli unsurlardan biridir. İşlenen suçların nedenlerine ve bunların dağılımlarına eğitim ve yaş kategorilerine göre bakın anlarsınız “Sıvı Yağ” misali…
SON YAZILAR